Palivere söögitoa perenaine Maiu Kallas: „Ma lähen hommikul tööle ja tunnen, et jubedalt meeldib süüa teha!“

Palivere kandis aga ka Läänemaal laiemalt on küllap vähe inimesi, kes ei tunneks Maiut või poleks osa saanud tema kokakunstist. Maiu on Paliveres süüa pakkunud juba 1986. aastast, aga kirg söögitegemise vastu pärineb juba lapseeast.

„Väiksena ei saanud ma aru, mis asi see on, et teised jooksid õues, aga mina tahtsin hoopis süüa teha!“ ütleb Maiu, kelle jaoks toidukunst on oluline eneseväljendusviis. „Ma lasin endale koostada astroloogilise kaardi ning see selgitas, et olen sündinud sellisesse kasti, kuhu kuuluvad kokad või kunstnikud. Mulle meeldivad kunstid – armastan luulet, käsitööd. Olen teinud keraamikat ja klaasi, heegeldanud. Vaagnale toidu panek on ka kunst,“ räägib Maiu. Sarnaselt emale on ka Maiu poeg loominguline inimene – Vanemuise teatri näitleja Reimo Sagor.

 

Koka karjäär Paliveres sai alguse aga siis, kui teda Palivere Sõpruse kolhoosi üht pidulauda tegema kutsuti. Pärast seda pakuti talle kohe ka tööd ja korterit. Kui kolhoos kinni pandi, jätkas Maiu tööd Palivere Põllumajandusühistu all, enda ettevõtte – Palivere Söögitoa lõi ta aga 10 aastat tagasi.

 

Maiu köögis valmib suviti ca 150 lõunasöögi portsjonit päevas, talvel veidi vähem. Palivere Söögituba pakub ka kojuveo teenust – üle poole lõunaportsjonitest leiab tee Haapsalu ja Läänemaa tööstusettevõtetesse. Samas teeb Maiu koduvedu kasvõi ühele praele – peamisteks klientideks on sel puhul üksielavad eakad inimesed, kelle toidu maksavad sageli kinni nende eemal elavad lapsed. Lisaks pakub Maiu toitlustust, olgu selleks sünnipäevalaud, matkasupp või toekas kõhutäis kaitseväelastele. Suviti toitlustab ta ka Saueaugu teatritalus harjutavaid näitlejaid, teeb oma koduõuel kodukohvikut ning võõrustab teatrietendusi.

 

Maiu peab kohalikku toorainet oluliseks ning peab Läänemaa toidust väga lugu. „Kodune toit valmib kõige parem just kohalikust toorainest ja nii ka minu söögikohas,“ ütleb ta. Läänemaa toidu kohta kirjutas Maiu suisa EHTE koolis diplomitöö. „Vanu raamatuid uurida oli põnev – kõike, mis Läänemaal kasvas, on läbi aegade retseptidesse pandud – lammas, kala, marjad, veis, juurikad ja nii edasi,“ räägib kokk, kelle silmis muudavad Läänemaa toidu eriliseks inimesed, kes siin elavad ja toimetavad: „Ka kivistel põldudel kasvatatakse saaki!“

 

Küsimusele, mis ajendab Maiut ikka söögitegemisega jätkama, vastab ta: „Rõõmu toob inimeste tagasiside ja teadmine, et teed midagi head. Üldiselt, kui asi huvitab, siis on kõik lihtne ja kerge, kuigi aegu on olnud igasuguseid ja vahel tuleb edasi minna ka väsimust trotsides ja sisemise jõuga.“ Oluliseks peab Maiu ka MTÜ Kodukant Läänemaa panust. „Kodukant Läänemaa on mulle nii palju andnud – toredaid inimesi, õppereise enda arendamiseks ja põnevaid üritusi – nii nuputamist, et mida põnevat Läänemaa toidunädala raames jälle teha kui võimalust nii Gurmeeturul kui Oru OTT-i laatadel kaubelda,“ sõnab ta ja lisab: „Tore, et kodukant Läänemaa on olemas!“

 

Tänavusel Läänemaa toidunädalal korraldab Maiu töötuba, milles õpetab, kuidas teha erinevaid põnevaid suupisteid ning selliseid tervislikke hommikueineid, mida oleks võimalik kiirelt valmistada ja ka kohe suhu pista. Kogu töötoas valmiv kraam tarbitakse ühiselt ära ning Maiu annab garantii, et tuleb üks meeleolukas ja tore koosolemine. Töötoa kohta uuri rohkem siit.

 

Palivere söögitoa nädalamenüüdega saab end kursis hoida nende Facebooki lehel.