Haapsalu vanalinna südames paiknev kohvik-restoran Hapsal Dietrich osaleb Läänemaa toidunädalal juba kaheksandat aastat ning on sellelgi korral välja pannud ahvatleva erimenüü.
Kohviku juhataja Jessica Jostmanni sõnul toob Läänemaa toidunädal nende jaoks sügisesse põnevat vaheldust ning kuna kohviku köögis on kohalik tooraine alati olnud au sees, siis on toidunädala programmis osalemine nende jaoks igati loogiline samm. „Läänemaa toidunädal aitab meil hoida mõtted ja maitsemeeled erksana – paneb nuputama, mida põnevat inimestele pakkuda ning ei lase peale toimekat suve kohe talveunne suikuda,“ sõnab Jessica.
Toidunädala erimenüü on tema sõnul saanud inspiratsiooni eelkõige kohalikust hooajalisest toorainest. „Ahven tuleb lauale siit samast merest ja metspardiliha hangime samuti kohalikult jahimehelt. Puu-ja köögiviljad on ka Läänemaa päritolu ning leiva küpsetame ise kohviku ahjus valmis,“ räägib ta.
Hapsal Dietrichis lähtutakse põhimõttest, et tooraine tuleb osta nii lähedalt kui võimalik. Algusest peale on nende menüüs kohaliku kalamehe värske püük ning eri aastatel on menüüsse tulnud ja sinna jäänud veel muudki kohalikku. Nii torkab joogimenüüs kohe silma Noarootsi energiatee ning Dietrichi maja lager, mis pruulitakse Üdruma pruulikojas. Tavamenüüst võib praegu leida muuhulgas Nõmmiku talu juustud, mis valmivad Läänemaa külje all.
Hapsal Dietrichisse sisse astudes ei saa kuidagi mööda ka isuäratavast koogivitriinist. „Kõik meie koogid valmivad meie enda kondiitri käe all igal varahommikul,“ kinnitab Jessica, kes räägib sedagi, et Dietrichi kohviku ajalugu ulatub 20. sajandi algusesse, mil samanimelist kohvikut pidas Haapsalus tuntust kogunud pagar Paul Dietrich. Äri oli siis tuntud eelkõige kvaliteetsete kontiitritoodete ja linna parima kohvi poolest. Dietrichi kohvik tegutses aktiivselt kuni Haapsalu okupeerimiseni. Kohviku tänasele pererahvale on selle kohviku mälestuse hoidmine ja ajaloo väärindamine olnud tõeliseks südameasjaks.
Hapsal Dietrich on mitmes mõttes omanäoline kohvik, aga eristub veel kindlasti sellegi poolest, et siinses köögis ei tööta peakokka ning kõik menüüd sünnivad kohviku perenaise Mary-Liis Saareväli ja ülejäänud tiimi omavahelises sünergias. Jessica sõnul püütakse külalistele ikka vaheldust pakkuda ning selleks loob toidunädal suurepärase võimaluse. Peagi on tema sõnul oodata ka uut talvist menüüd.
Läänemaa toidunädala erimenüüd saab Hapsal Dietrichis mekkida 2.-12. oktoobrini.