Altmõisa Külalistemaja perenaise Meeli Lokki kirjapandud retsept
Vaata ka: https://altmoisa.wordpress.com/2015/04/18/raimed-rulli-kilud-karpi/
Kiideva räimerullid
Vaja läheb: 0,5 kg räime või kilu, 1 dl maheda maitsega õli, sibulat, küüslauku.
Marinaad: 0,5 l vett, 3 sl meresoola, 3 sl suhkrut (kilule 1,5 sl), 3 sl 30% äädikat.
Valmistamine: Puhasta kalad, loputa korralikult üle ja tõsta siis, kõhud allapoole, sõelale nõrguma, sest muidu rikub veri marinaadi värvi ning kalad ei jää nii säravad. Valmista marinaad: sega soola ja suhkrut külmas vees, kuni need on lahustunud, ning lisa siis äädikas.
Kalla kalad kaussi või potti ja vala peale marinaad. Kui kasutad räimi, jäta need ööpäevaks jahedasse kohta seisma, kiludele piisab 12 tunnist. Järgmisel päeval nõruta kalad sõelal ja eemalda neilt selgroog. Pane fileed sõelale nõrguma, sest kuivemat kala on parem rullida.
Pressi küüslauk pressiga ning sega õli ja peeneks hakitud või ratasteks viilutatud sibulaga. Keera kalad rulli ja lao tihedalt üksteise kõrvale karpi või purki. Nirista iga kihi vahele üks-kaks teelusikatäit õlisegu. Sule purgid ja pane vähemalt kuueks tunniks külmikusse. Kalarullid kõlbavad ka kohe süüa, aga seistes muutuvad need maitsekamaks.
Kinnises karbis või kaanega purgis säilivad rullid kaks kuni kolm nädalat.
Avalehe pilt: Loode-Eesti pildipank / Autor: Silver Raidla