Koogivõlur Karina: „Kui kõik on lihtne, siis arengut ei toimu. Uus on ebamugav ja raske, kuid just see viib edasi“

Läänemaal Panga külas oma koduköögis eduka kondiitriäri ülesehitanud Karina Vatter lõpetas hiljaaegu paljude kurvastuseks tellimustortide valmistamise. Ent selle asemel jagab ta nüüd oma köögisaladusi, retsepte ja nippe kogu Eestiga. Tänini saab temalt tellida ka maitsvaid kringleid ning niisamuti võib teda kohata erinevatel Läänemaa toidusündmustel.

Kuidas algas Sinu tee toidumaailma ning kuidas jõudsid otsuseni luua oma kondiitriäri?

Olen kokaks õppinud ning juba kooli ajal töötasin ma suvel Haapsalu Kuursaalis ja peale kooli lõppu Müüriääre kohvikus. Näinud kokatöö kõrvalt lähedalt kondiitrite tööd, hakkas see amet mulle huvi pakkuma ning nii töötasingi aasta ka Müüriääre Pagaris kondiitrina. Siis aga sündis minu esimene laps ning temaga kodus olles tekkis juba mõte alustada koduköögis küpsetamist. Nii sai ka registreeritud ametlikult Miila koogid koduköök.


Miila koogid võitis kiirelt kõikide kohalike südamed ning oli vähe pidupäevi, mida Sinu tordid ei kaunistanud. Kuidas ja miks liikusid tortide küpsetamisest koolitusmaailma?

Kondiitri elu tähendab nädalavahetustel ja pühadel töötamist – just siis, kui pere tahaks koos olla. Küpsetamisest loobuda ma ka ei tahtnud ning seega tuli tööaega paindlikumaks muuta ja just seda võimaldab koolituste läbiviimine. Esialgu viisin läbi mõned grupikoolitused Haapsalu Kutsehariduskeskuses ja Tuuru karjamõisas. Vahepeal oli koroona aeg ja sealt tulenevalt kasvas inimestel huvi veebikoolituste vastu. Ja see tundus suurepärane viis olevat, et jõuda veel rohkemate inimesteni.

 

Kõik sai aga hoo sisse peale sotsiaalmeedia koolitust, millel osalesin. See andis mulle palju enesekindlust ja julgust. Senini olin endas palju kahelnud – kes olen mina, et teisi õpetada? Aga kui kõik on mugav ja lihtne, siis arengut ei toimu. Uus on ebamugav ja raske, kuid just see viib meid edasi. Jõudsin arusaamiseni, et ka minul on oskusi ja teadmisi, mida saan teistega jagada.

 

Mis mind koolituste juures veel võlub, on nende jätkusuutlikkus. Tellimustort pakub rõõmu vaid mõneks päevaks, aga koolitusest saadud oskused ja teadmised jäävad inimesega kogu eluks.


Sinu küpsetised näevad kõik välja nagu omaette kunstiteosed ja maitsevad taevallikult. Kuidas inspiratsiooni ammutad?

Eks väga palju ideid ja inspiratsiooni saan sotsiaalmeediast ja erinevatest trendidest. Tordikaunistamise ideid leian ka Pinterestist. Maitsete kokku sobitamine saab alguse enda mõttes olevast toorainest ja siis edasi otsin ideid mis võiks sellega kokku sobida. Retseptide koostamisel lähtun ka varasematest enda retseptidest, kas saab sealt äkki midagi kombineerida.

 

Samuti jälgin, et tooraine oleks puhas ja lihtsasti kättesaadav. Olen pigem selline ise õppija ja katsetaja. Algus aastatel sai ikka erinevatel koolitustel käidud, kuid nüüd uurin ja katsetan rohkem omal käel.


Kus ja kuidas ja millal saavad veel inimesed Sinu maitsetest osa saada?

Kringlid on minu enda lemmikud, soolaseid kui ka magusaid kringleid küpsetan kõikidele soovijatele heameelega edasi. Aeg-ajalt teen ka kooke müügiks ning jätkan koostööd Altmõisa külalistemajaga, kellele valmistan torte erinevateks sündmusteks.

 

Lisaks viin läbi pulgakookide töötube nii lastele kui ka täiskasvanutele. Olen käinud sünnipäevadel nii kodus kui mängutoas ja valmistanud pulgakooke kollektiividega kontoris. Muidugi olen avatud ka teistele ideedele mida võiks seltskonnaga läbi viia.

 

Kindlasti tasub märkida kalendrisse 16. august. Siis olen registreerunud kolmandale Suure Haapsalu kodukohvikute päevale, kus leiad mind taas Tuuru karjamõisas! Kohvikus pakun Miila koogid klientide lemmikuid küpsetisi. Eelmisel aastal osalesin esimest korda ka Gurmeeturul. See oli väga tore ja miks mitte korrata seda ka sel aastal.


Mida tähendab Sinu jaoks Läänemaa toit?

Läänemaa toidule mõeldes tulevad esimesena mõttesse mets ja loodus. Läänemaal on nii palju kohalikele tuntud metsi, kust saab korjata erinevaid seeni, marju ja taimi, millest alati annab midagi maitsvat valmistada.

 

Karina tegemiste kohta leiad rohkem infot tema kodulehelt.

 

Vaata ka Karina seenepirukate retsepti.