Retsepti on kirja pannud Miila Koogid asutaja, kondiiter ja koolitaja Karina Vatter.
Minu pirukates on suurem osa kukeseeni, lisaks ka mõned puravikud. Seentele juurde praen täidisesse toorsuitsupeekonit ja riivin parmesani. Seened jätan täidises üpriski suureks, rebin pikkupidi kaheks või neljaks osaks.
Pärmitaigna tegemiseks võtan appi võimsama masina kui mu enda käed. Käsitsi tehes tuleks taigna sõtkumisel arvestada topelt ajaga.
Taigen:
piim 350g
või 110g
suhkur 50g
sool 7g
presspärm 35g
nisujahu 620g
Täidis:
seened 1kg
toorsuitsupeekon 150g
sibul
praadimiseks või
sool, pipar
sulatatud juust 100g
riivitud parmesan 40g
Kaalu segajasse jahu, suhkur, sool, presspärm, soe piim (kuni 40 kraadi) ja toasoe või.
Olenevalt masina võimsusest klopi 2 minutit aeglasel ja 5-7 minutit kiiremal käigul.
Kergita tainast soojas kohas kahekordseks (umbes 30-40 minutit.)
Täidise jaoks rebi või haki seened väiksemaks.
Kuumuta seentest liigne vesi välja ja vajadusel kalla ettevaatlikult pannilt ära.
Prae seened võiga koos sibula ja peekoniga, maitsesta soola ja pipraga.
Lase täidisel veidi jahtuda ja lisa sulatatud juust ja riivitud parmesan.
Jaga tainas 18ks võrdseks osaks (umbes 65g/tk)
Veereta taignast pallid ja rulli ühtlaselt õhemaks.
Kuna minul käib kõik täpselt kaalu järgi, et midagi üle ega puudu ei jääks siis kaalusin ka täidise ära ja täpse koguse igale tainale (minul tuli 46 grammi täidist ühele).
Tõsta täidis tainale ja näpista taigna servad kokku, keera pirukas teistpidi , et liitekohad jääksid alla ja vormi õrnalt pirukas ühtlasemaks.
Kergita 15 minutit, määri pealt muna ja veeseguga ja soovi korral puista peale seemneid või juustu.
Küpseta eelsoojendatud ahjus pöördõhuga 190 kraadi juures 14 minutit.
Kui pirukaid peaks küpsetamisest järgi jääma siis keera ülejäänud toidukilesse ja naudi järgmisel päeval.
Avalehe pilt: Loode-Eesti pildipank / Autor: Silver Raidla