Voldi õllemeister Marko Kasepalu: ,,Meile meeldib, kui meie toodet hinnatakse ja kvaliteedis me kindlasti järeleandmisi ei tee“

Marko Kasepalu on põline haapsallane ja suur õllekultuuri austaja, kelle pruulitud õlut võib leida isegi teiselt poolt maakera. Kümme aastat tagasi rajatud Voldi pruulikoda sai mõned aastad tagasi Haapsalus käepikenduse Virre pubi näol.

Igapäevaselt toimetab Marko hoopis finantsmaailmas ning õllepruulimist kutsub naljatledes oma kalliks hobiks: „2005. aastal hakkasin proovima ja koguma erinevaid õllesid, mida Eestist ja välismaalt võimalik saada oli. Tänaseks on mul ca 3000 pudelist koosnev õllepudelite kogu ja kõiki neid olen ise maitsnud. Vend ütles toona, et see kogumine on tore küll, aga vahest võiks ka oma õlle teha. Nii sündisidki 2014. aastal esimesed õllekatsetused.“

 

Marko sõnul sealt talle õlletegemise pisik külge jäigi ning esimene pruulikoda rajati koos venna ja sõber Harly Holmiga Tartumaale Rõngusse. Tänaseks tegeleb Marko vend hoopis õlletegemiseks vajaliku tooraine maale toomisega ning 2022. aasta alguses avanes Markol ja Harlyl võimalus tuua tootmine Linnamäele Läänemaal.

 

Põhiosa Voldi pruulikoja tootmisest moodustab täna populaarne Hapsal Lager, mis on tuntud kaubamärk nii eestlaste kui välisturistide seas. Kaugeim paik, kust juba aastaid nende õlut saab, on Adelaide Eesti maja Austraalias. Lõbus oli meestel vaadata stseeni, kus telesarja „Kaks kanget“ osalised seal viibides teleekraanil nende õlut mekkisid. „Meile meeldib, kui meie toodet hinnatakse ja kvaliteedis me kindlasti järeleandmisi ei tee.“

 

Marko ütleb, et tore oleks muidugi, kui hobist saaks ühel päeval see, mis leiva lauale toob, aga suuri sihte ega eesmärke endale ei seata, vaid ettevõtmist kasvatatakse järk-järgult. Aastaid oli meestel kuklas mõte oma tap-roomist, kus Voldi õlu kraanist voolaks. „Haapsalu kunstikooli küljes Krahviaias me nüüd toimetame. Pakume oma õlut ja ka selliseid õllesid, mida väga kaubandusest ei leia – Belgia õllesid ja natuke teistmoodi spetsiifilisi maitseid.“

 

Lisaks on mehe sõnul plaanis ära teha alkoholivaba õlu, mis maailmas väga populaarseks on saanud. „Lisaks õllele teeme praegu juba karastusjooki Müst ning see on samuti valdkond, mida võiks edasi arendada.“

 

Hea õlle kõrvale sobib ikka hea toit

 

„Alustades planeerisime, et Virre menüüs oleks esikohal õlu, ent ajapikku oleme püüdnud toidupoolt rohkem juurde tuua. Me ei ole restoran, aga hea õlle kõrvale sobib ikka hea toit ning seejuures on oluline, et õlle ja toidu maitsenüansid haakuksid,“ sõnab Marko, kelle sõnul on toiduga seonduv rohkem sõber Harly pärusmaa. „Harly püüab ise palju kala ning nii on meil menüüs näiteks haugiburger, mille tooraine tuleb alati kohalikust merest. Läänemaa kaluritelt toome kööki lisaks haugile muudki kala ning liha soetame ikka Linnamäe lihatööstuselt.“

 

Põnev leid Virre suupistevalikust on ka õllerabaküpsis. „Õlleraba on õllevalmistamise kõrvalsaadus, mis valdavalt läheb kohalike talunike loomadele maiustamiseks. Et aga toorainet maksimaalselt väärindada, otsustasime katsetada sellest küpsiste valmistamist. Pakkusime Gurmeeturul neid inimestele maitsmiseks ning need võeti hästi vastu – maitseb nagu juustuküpsis. Nüüd saab neid ka meie pubis soovi korral mekkida,“ rõõmustab Marko.

 

Hiljaaegu sai Virre ootamatu tunnustuse: pubis korraldatav üritustesari „MusaVikk“ pälvis Läänemaa täiskasvanuhariduse tunnustusüritusel Aasta õpiteo eripreemia. Kandidatuuri ülesseadjate sōnul on: “Virre MusaVikk ōpitegu, mis ei kasvata ainult teadmisi, vaid ka inimesi ja kogukonda!”

 

Inspiratsioon sünnib koostööst teiste tootjatega

 

„Voldi pruulikoda ei ole oma toodangu spektrit väga laiaks ajanud ning tooted on meil enam-vähem paigas. Aga kui on uusi õllesid vaja teha, siis loed juurde ja uurid teistelt tegijatelt. Väiketootjad suhtlevad omavahel palju ning ollakse head semud – omavaheline kogemuste vahetamine on olulisel kohal,“ räägib Marko. „Õlletegemist õppisingi esmalt Toht brewery peremehe Taidus Tohti käe all. Võin teda nimetada oma mentoriks.“

 

Kohalike tootjatega on meestel aga teisigi põnevaid plaane küpsemas: „Gurmeeturul saime kontakti Kullamaal toimetava Artifarmiga ning mõttes on artišokist õlut pruulida – seda eksootilist köögivilja on kasutatud kunagi ka humala asemel,“ avab Marko veelgi tulevikuplaane.